Citat

"Ljudska smo bića i ne poznajemo svoju veličinu.
Daj nam poniznosti da tražimo ono što nam treba zato što ni jedna želja nije isprazna i ni jedan zahtev nije beznačajan.
Svako zna čime da hrani svoju dušu; daj nam hrabrosti da svoje želje posmatramo kao da su stigle sa izvora Tvoje Večne Mudrosti.
Samo ako prihvatimo svoje želje, možemo shvatiti ko smo."

Paulo Koeljo - Brida

Friday, March 16, 2012

Igraj pametno, budi glup


Odlično mi ide, neko kada gleda sa strane divi se i tapše. Misli najlakše mi je i nema trzavica, bujica i pijavica. Da, ide mi dobro. Znam da ne mislim, znam da prekinem i uživam slobodu. Znam da se isključim i govorim o perifernim stvarima. I tako mi se dopada ali treba dosta energije.
Oni misle da je to maksimum, sve što znam. A zavese padaju sa sunčevim padom. Tada nema više ni energije, ni snage, a ni prostora za tišinu. Tada nastupa ovaj koji Vas uči, koji Vam pokljanja, koji se jada i likuje, onaj koji piše sa osmehom na licu. Još jedna maska. Jer nije lepo, a ni lako znati puno i imati sunđer za um.
Gašenje je krenulo operacijom, dok se hladna tečnost ubrizgavala i trčala ka srcu da uspava jer ne sme da ga ugasi, iako bi sunđer voleo da može tada stisnuti OFF.
I čemu svo znanje, čemu sav trud, čemu te informacije kada gluplji rade, a ludi mrse konce. I na kraju, sve se vraća u kutiju. Ili u kutiju ili u poveći kofer. Kutija se prenosi u druge ruke na koje naiđe za novu podelu uloga i karata i jednostrano odštampanog novca. Dok kofer odlazi niže i trune.

Zato ako si do dvadeset godina, ne trudi se da znaš mnogo, samo dovoljno. Nemoj baratati svime, samo neophodnim. Jer ćeš ljude deliti na one koji te razumeju ili ne razumeju i na one koji ti zavide.

Sve je kako je i bilo, samo su igrači okruglog stola smenjeni. Što ubijeni, što pomrli.
Zato što je tako oduvek bivalo u kutiji. Ista pravila. Ista pohota, ista ljubomora. Krivo mi je samo za one što kod drugih vide čačkalice, a svoje balvane sklanjaju iz paučine u prašinu. Reče Sanja Grković: „Imamo kofu, a nestade vode. Dobijemo vodu, a kofe bačene.“
I on je bio u pravu Boris Tadić: „Nedostatak preuzimanja odgovornosti ovde izgleda kao da je hronična bolest“, i samo da ne bude kao sa Nemcima „Nismo imali ništa i onda su došli Nemci i uzeli nam sve“.

Posmatrajte čačkalice ali ih ne komentarišite, a balvane smanjujte, sređujte i nosite sa ponosom na leđima.
Znajte koliko god da želite ali ne pričajte puno – to je tajna uspeha1.
Bolje je njima u magli nego li na svetlosti dana. Ne peku zraci Sunca vampire već odviše ugrejane ljudske glave.

To kaže noćni Alex Shaw


1 „Ako je A uspeh, rekao bih da je formula A=X+Y+Z. Gde X označava rad, a Y igru. Z govori da treba držati jezik za zubima.“ Albert Ajnštajn

No comments:

Post a Comment